Special Ads

Followers

Thursday, April 30, 2009

Cara Make Up Dato' Siti Nurhaliza "Cinta Ini" Make Up Inspired Tutorial

Reactions: 
Ok first tutorial eye make up MeKap-MeKap inspired dari mekap Dato Siti dalam video clip Cinta Ini (album Lentera Timur). Asas mekap ini berunsur warna Gold dan Dark brown.. Tapi ader masuk sket waarna hitam.. MeKaP-MeKaP tak ikut 100% mekap Dato Siti tapi MeKaP-MeKaP ikut colour yang digunakan sebagai guide make up ini. Selamat mencuba..


1. Base kan mata dengan concealer, foundation dan eye base.


2. Sapukan warna kuning emas pada hujung bahagian dalam eyelid.


3. Sapukan warna Gold (shimmer) pada tengah kelopak mata membawa hampir ke hujung luar kelopak.


4. Sapukan warna gangsa pada hujung luar kelopak mata. Blend ketiga-tiga warna. Gunakan cellophane tape sebagai guide juga sempadan pada luar mata.


5. Sapukan warna coklat gelap pada luar kelopak mata dan bawa ke garisan crease mata. Blend sempurna.


6. Sapukan warna hitam pada hujung kelopak mata dan blend sempurna bersama warna coklat gelap sebelum ini.


7. Sapukan warna putih (shimmer) pada tulang kening sebgai highlight.



8.1. Sapukan warna Gold pada garisan dalam bawah mata dan coklat gelap pada garisan luar bawah mata.

8.2. gariskan liquid eye liner pada garisan atas mata dan pencil eye liner pada water line (garisan bawah dalam mata). Smudge garisan pencil eye liner dan blend pada bahagian crease mata. (Jika mahu lebih gelap atau smokey, tambah eye liner bahagian bawah dan smudge dengan lebih lagi)

8.3. Pakai maskara pada bulu mata atas dan bawah. Jika anda suka anda boleh pakai bulu mata palsu. Selesai.



Note: Eye shadow yang MeKaP-MeKaP guna adalah dari 120 colour pallete. Colour guide yang digunakan dalam tutorial ini akan diberitahu pada entry yang seterusnya. Harap maklum.

Next Make Up Inspired : VC Alyah "Tak Mungkin Kerna Sayang"



5 comments:

D'Rimba said...

Kan semulajadi tak payah nak cukur kening sampai nipis tirus macam apa lagi entah.......Kan hebat solek secara semulajadi ni nampak sederhana dan tetap punyai daya tarikan semulajadi.....

Mekap-Mekap said...

Yep... Tak yah cukur kening pun dah cantik..

LaLaLovy said...

it is too glitters. but, i like it. the eyes looks more glamorous~
=)

TanyaLelaki said...

tutorial cara makeup yang profesional.. syabas.. tq for info

Anonymous said...

damn good tutorial
all steps clearly explain :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails