Special Ads

Followers

Wednesday, March 11, 2009

Tips Solekan : Sapuan Bedak

Reactions: 
Pemakaian bedak merupakan aplikasi ajaib yang bisa merubah kondisi kulit wajah anda. Bedak haruslah disapu pada kulit wajah selepas pemakaian foundation. Bedak mampu menyerlahkan solekan anda dengan hasil yang lembut serta halus. Solekan pastinya akan melekap pada kulit muka untuk jangka masa yang lama jika bedak yang disapu pada wajah sesuai dangan kondisi kulit anda sendiri.

Terdapat pelbagai jenis bedak (powder) dalam pasaran. Bedak terbahagi kepada beberapa jenis iaitu:
  • Bedak Padat (Compact Powder)
  • Bedak Tabur ( Loose Powder)
  • Bedak Muka (Pressed Powder)

Pada kebiasaannya bedak compact dipilih sebagai penyudah selepas sapuan foundation. Bedak compact dianggap bedak yang padat serta mampu menahan solekan supaya ia kekal lama pada kulit wajah mereka. Penggunaan bedak tabur atau loose powder juga boleh digunakan selepas sapuan foundation bagi mencipta kesan liputan (coverage) yang lebih menyeluruh. Loose powder biasa datang dengan dua ciri iaitu matte dan sheer. Bedak muka atau Pressed powder pula lebih sesuai digunakan sebagai alat touch-up.

Memilih warna bedak adalah penting tetapi amat mudah. Warna bedak yang sesuai serta tepat akan menghasilkan solekan yang cantik serta menyerlah. Warna yang dipilih haruslah menepati serta match dengan warna faoundation sebelumnya. Warna bedak yang menjurus pada tone Light yakni warna seperti porcelain, ivory dan beige sesuai pada mereka berkulit cerah manakala tona kulit yang cenderung kepada gelap harus memilih warna seperti warna almond dan golden. Pada kulit sawo matang, pilih sahaja warna medium seperti natural dan honey. Namun anda boleh mengeksperimentasikan penggunaan bedak ini secara personal bagi mendapatkan warna yang benar-benar tepat dengan solekan anda.


Alatan penting yang harus anda ada apabila melayangkan bedak di muka ialah berus besar! Ya, kebanyakan bedak disertakan dengan span, namun penggunaan berus besar dapat memberi kesan yang lebih sheer pada solekan anda. Span pula dapat memberi kesan yang lebih padat. Pada bahagian yang details seperti batang hidung serta sekitar mata berus kecil yang lembut amat membantu menghasilkan solekan yang sempurna.


Setelah menyapu bedak, perhatikan semula adakah wajah anda benar-benar bersedia untuk ke langkah solekan yang seterusnya. Jika anda berasa tidak berpuas hati, anda boleh menggunakan bronzing powder atau alatan lain bagi melengkapkan sapuan bedak anda! Nah.. Sekarang wajah anda telah benar-benar menyerlah serta halus!


Mari kita check out, produk bedak yang menjadi pilihan MeKaP-MeKaP!


MAC STUDIO FIX

Harga: RM130
Kepuasan Penggunaan : 95%

Kesesuaian pada Girl : 50%

Kesesuaian pada Guys : 50%


MAC LOOSE POWDER
Harga: RM85

Kepuasan Penggunaan : 95%

Kesesuaian pada Girl : 50%

Kesesuaian pada Guys : 50%Buat pengetahuan anda, ada satu jenis lagi bedak yang berada di pasaran.. Powder foundation namer dier.. MeKaP-MeKaP cuba di Guardian tempoh hari, kesannya seperti Loose Powder tetapi lebih padat.. Apa lagi cubalah..

Gambar di bawah,

Maybelline Mineral Power Powder Foundation
Harga: RM 39.99 ( Lebih Kurang)2 comments:

Anonymous said...

blog yg sgt berguna.. nk tnye skit.. antara compact dgn loose powder mne bgus lg n longlasting?

Anonymous said...

blog yg sgt berguna..thanx 4 sharing.. nk tnye jg.. antara compact dgn loose powder mne lg bagus n longlasting ye? thx..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails